sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Miten löydät ratkaisun mihin tahansa mieltäsi askarruttavaan kysymykseen?

Tämän kirjoituksen aluksi on syytä todeta, että blogikirjoitus on kirjoitettu sen sisältämän opetuksen mukaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että kirjoittaja on vastausta etsiessään mennyt transsiin, kuunnellut tiedostumattomasta mielestä nousseita ohjeita, ja toiminut näiden ohjeiden mukaan. Tämä kirjoitus on saamani vastaus itselleni esittämääni kysymykseen: miten rukouksen, hypnoosin ja meditaation hyödyn voisi selittää mahdollisimman yksinkertaisesti? Vastauksena syntyi uusi NLP-malli nimeltä Ericksonin ongelmanratkaisu.

Kuvassa mies hypnotisoi naisen.
Hypnoosi ja transsi ovat mielen luonnollinen, syvärentoutunut tila

Milton Ericksonia pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista hypnoosia työssään käyttäneistä terapeuteista ja psykologeista. Hypnoosin avulla ihmisiä hoitavat mielenterveyden ja elämänhallinnan ammattilaiset käyttävät edelleen lähes poikkeuksetta työssään ericksonilaista hypnoosia muodossa tai toisessa. Myös NLP:ssä käytettävä hypnoosi (esim. Milton-malli) on suoraan rakennettu Milton Ericksonin elämäntyön pohjalta.

Ericksonin meille jättämä perintö on tieteellisestä näkökulmasta käyttökelvoton, sillä sen tuloksia ei osata mitata, tai mittaaminen voi olla jopa täysin mahdotonta. Näin ollen tieteessä toisinaan ericksonilainen hypnoosi on jätetty huomiotta tai sitä ei arvosteta. Kolikolla on kuitenkin kääntöpuolensa: vaikka ericksonilaista hypnoosia ei osata tarkastella ja testata tieteellisesti, haastatellut mielenterveyden ammattilaiset kertovat käyttävänsä juuri tätä hypnoosilajia mieluummin, kuin muita hoitomuotoja.

Milton Erickson paransi ihmisiä tarinoiden, vertauskuvien ja metaforien avulla. Joskus hänen tarinansa saattoivat olla naurettavia, pelottavia tai pervoja, mutta silti niissä piili jopa pyhien kirjojen kaltaista elämänviisautta, joka tunkeutuessaan syvälle ihmisen mieleen parantaa sisältäpäin, kuin itsestään. Ericksonin omia sanoja lainatakseni hän vain antoi ihmisen omalle tiedostumattomalle mielelle voimavarat parantaa itse itsensä. Jos käyttäisin itsekin metaforaa Ericksonin tavoin, voisin sanoa, ettei Erickson oikeastaan antanut mitään voimavaroja, vaan hän herätti nukkuvan jättiläisen ja päästi sen ongelman kimppuun.

Tutkitaan ericksonilaista hypnoosia esimerkin kautta. Ajatellaan, että henkilö on jumissa jossain hänelle tärkeässä valinta- tai ongelmatilanteessa – häntä vaivaa esimerkiksi ”kirjoittajan blokki” tai jokin muu luovuuden este. Tällaisen asiakkaan kanssa Milton Erickson olisi ensin laittanut henkilön syvään, hypnoottiseen transsiin, ja sitten kertonut hänelle seuraavan tarinan. Tarina on siis oikeasti Milton Ericksonin käsialaa, ja hän kertoi sen monille potilailleen.

TUPU, HUPU JA LUPU (Rosen, 1982, 68)

Minulla oli suuria vaikeuksia kirjoittaa kappaletta valmiiksi. Minä vain yritin ja yritin, mutta päädyin pimeälle kujalle. Ja yhtenä päivänä sanoin: ”Hyvä on, minulla on kaksi tuntia aikaa ennen, kuin seuraava potilaani tulee sisään. Minäpä nojaan tässä tuolissani vähän taaksepäin ja menen transsiin, ja katson, mitä minun tiedostumattomalla mielelläni on sanottavana tästä vaikeasta kappaleesta.” Minä odotin siihen asti, että oli vain varttitunti aikaa ennen, kuin potilas tuli sisään ja olin hyvin yllättynyt, kun huomasin sylissäni laatikollisen lapsille kuuluvia sarjakuvia. Myös työpöydälläni oli kaksi nippua sarjakuvia. Potilas oli tulollaan, joten laitoin sarjakuvat takaisin laatikkoon, menin toiseen huoneeseen ja näin potilaan. Pari viikkoa myöhemmin ajattelin, ”En ole vieläkään saanut vastausta kappaleeseen.” Minulla oli hieman aikaa käytettävissä ja otin kynän käteeni ja jotain tuli mieleeni välittömästi: ”Ja Aku Ankka sanoi Tupulle, Hupulle ja Lupulle…” ja ajattelin huvittuneena, miten Aku Ankka -sarjakuvat vetoavat älykkyydellään aivan yhtä hyvin aikuisiin kuin lapsiinkin. Niiden täytyy olla ytimekkeitä, selkeitä ja hienovaraisia. Näinpä kirjoitin kappaleen valmiiksi. Minun tiedostumaton mieleni tiesi, mistä hakea esimerkkiä.

Tarina Tupusta, Hupusta ja Lupusta toimii monella tasolla. Ilmeisesti tarinan teho oli huomattava, ja tekniikka toimi itse asiassa niin hyvin, että sitä käytetään edelleen ympäri maailmaa. Ja kuten sanottu, nämä parantavat vertauskuvat ovat myös hyvin lähellä pyhien kirjojen vertauskuvallista viisautta. Ehkä Jung tiesi mistä puhui, kun hän kehotti ihmisiä tutkimaan pyhiä kirjoja ensisijaisesti symbolisesti.


NLP-malli Ericksonin ongelmanratkaisu (Totuuden talo, 2016)


Miten Milton Erickson siis neuvoo meitä tekemään, jotta saisimme oikean vastauksen mihin tahansa mieltämme askarruttavaan kysymykseen? Hänen ohjeensa on kolmiportainen prosessi:
  1. Mene transsiin
  2. Kuuntele ohjeita
  3. Toimi ohjeiden mukaan

Prosessi on niin kauniin yksinkertainen, että luulisi jokaisen ihmisen osaavan toimia sen mukaisesti. Näin ei kuitenkaan ole. On ainakin kolme tapaa epäonnistua:

1.) En mene transsiin

Tämä tarkoittaa, ettei ihminen näe tarpeeksi vaivaa opetellakseen riittävästi rentoutumaan esimerkiksi hypnoosin tai meditaation avulla. Myös rukous, ja lopulta kaikki henkiset tilaisuudet sekä parantajaistunnot tähtäävät transsiin, ja siten ne tukevat ihmisen oman mielen luontaista kykyä parantaa itse itsensä.

2.) En kuuntele sisäisiä ohjeita

Ihminen ei kuule sisäisiä ohjeita, ellei hän siis opettele rentoutumista ja transsiin pääsemistä riittävän hyvin. Kun transsiin oppii pääsemään nopeasti ja helposti, alkaa tiedostumattomasta mielestä nousta konkreettisesti ohjeita ja viestejä. Ehkä on hyvä muistaa, että minkä tahansa asian oppiminen ja siinä kehittyminen vaatii harjoittelua ja pitkäjänteisyyttä. Sen lupauksen voi kuitenkin varmasti jokainen henkinen parantaja ja kouluttautunut hypnoterapeutti antaa, että näitä tiedostumattoman mielen ohjeita alkaa takuulla tulla, kun mieli on valmis ja oppinut rentoutumaan.

3.) En toimi sisäisten ohjeiden mukaan

Viimeinen tapa pilata omat hyvät ja oikeat päätöksensä on toimia vastoin omaa sisäistä viisauttaan. Oman sisäisen viisauden huomioimatta jättäminen on valitettavan yleinen toimintamalli liian kiireiselle ja suorituskeskeiselle ihmiselle. Monet sanovat, ettei heillä ole aikaa keskittyä itsensä kehittämiseen tai vaikkapa meditointiin, mutta usein juuri tämä ajanpuute johtaa erilaisiin vääriin valintoihin ja virheiden korjailemiseen. Jos siis joskus saat suuria sisäisiä oivalluksia, hyvin usein niihin kannattaa tarttua ja rohkeasti noudattaa niihin liittyvää johdatusta.


Kuin pyörällä ajaisi


Tästä kaikesta tulikin mieleeni tarina eräästä pojasta, joka vuosia sitten lapsena kovasti harjoitteli ja oppi ajamaan punaista polkupyöräänsä. Poika vain teki, kuten hänelle oli vastuullisen kasvattajan toimesta neuvottu, ja yhtäkkiä hän huomasi ajavansa polkupyörällä. Oli aivan mahtavaa, kun tuuli hyväili kasvoja ja ilmavirta viilensi kuumana kesäpäivänä - silloin kaikki tuntuu mahdolliselta. Pojan ystävätkin hämmästelivät, miten joku voi olla noin hyvä jossain niin arkisessa asiassa. Vuosia kului, ja poika meni kouluihin ja hankki itselleen työpaikan. Eipä sitä olisi kukaan osannut arvata, että mieheksi vartuttuaan tämä poika unohti osaavansa ajaa polkupyörää. Ja lopulta pojan viisastelevat ystävät vakuuttivat hänelle, ettei kukaan ihminen voi ajella laitteella, jossa on vain kaksi rengasta, sillä autotkinhan tarvitsevat neljä pyörää pysyäkseen juuri heidän omalla tiellään. Poika uskoi uusia neuvonantajiaan ja luotti heihin koko sydämestään. Sen vuoksi poika ei enää koskaan ajanut pyörällään. Vai ajoiko?


Lähteitä:


M.D. Sidney Rosen (1982): My voice will go with you. The teaching tales of Milton H. Erickson, M.D. W. W. Norton & Company, Inc. 500 Fifth Avenue, New York, N. Y: 10110.

Totuudentalo, Iisakki (2016): Kaiken ja Ei-minkään Teoria. Mieli, sielu ja henki - sekä kasvu ihmiseksi, kaikkeuden ja olemattomuuden kuvaksi. BoD Suomi, Saksa, 2016. URL: (http://houseoftruth.education/fi/opetus/kaiken-ja-ei-minkaan-teoria/rukous-on-hypnoosia-tai-meditaatiota)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti